tiistai 23. syyskuuta 2014

Eksogeeniset ilmiöt Intiassa

 Ïntiassa esiintyviä eksogeenisiä ilmiöitä voi nähdä esimerkiksi thar aavikolla ja narmada joella.
 Thar aavikkooon vaikuttava eksogeeninen voima on tuuli joka vaikuttaa itseasiassa myös ihan millä vaan alueella jolla kasvillisuus ei suojaa maata.
 Tuuli kuluttaa alueita puhaltamalla alueilta hiekkaa ja hienompaa ainesta jättäen vain kallio tai kiviaavikon tai hiomalla kallioita tuulessa lentävän hiekan avulla. Näin syntyvät sienikalliot ja jäännösvuoret. Tuuli lopulta kasaa hiekan dyyneiksi.
thar aavikko
 Narmada joella vaikuttava voima on virtaava vesi ja sen voimakkuus riippuu veden nopeudesta, määrästä, maaperä ja sen kuljettaman aineksen määrä.
Virtaava vesi kuluttaa maan pintaa vetämällä virtansa mukana erilaisia kiviä ja maa ainesta.  Narmada joen tapauksessa virtauksesta on syntynyt särkkiä jotka ovat joenmutkan eli meanderin sisäreunaan muodostuvia kasautumia maa aineksesta jota vesi kuljettaa mukanaan.
Kun vesi virtaa nopeasti, varsinkin meanderien ulkokaarissa, se repii mukaansa maa ainesta ja luo näin myös törmän, joka jatkuvasti etenee. Näin tapahtuessa voi hyvin olla että meanderi lähtee oikomaan ja kuluttaa uudesta ja virtausta nopeuttavasta reitistä nyt sen osan jättäen jälkeensä erilleen irtautuneen joenmutkan. Tätä kutsutaan makkarajärveksi eli juoluaksi. Myös hyvin yleinen joen virtaaminen mereen luo muodostuman jota kutsutaan suistoksi eli deltaksi. Lyhyesti se tarkoittaa sitä että veden vauhti hidastuu mitä lähemmäs merta tullaan ja tällöin maa aines kerääntyy joensuuhun.





Lähteet: Sanomapro GEOS1 Sininen planeetta Kuvat: http://en.wikipedia.org/wiki/Thar_Desert wikipedia, http://lifestyle.in.msn.com/green/now-a-health-chart-for-narmada-river?page=2  msn lifestyle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti